Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Portrete de eroi - adjutantul aviator Traian Dîrjan
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi

Adjutantul aviator Traian Dîrjan - ultima jertfă a piloților români de vânătoare

 

La 25 februarie 1945, Aeronautica Regală Română s-a implicat în ultima mare ofensivă din Al Doilea Război Mondial. În a cincea misiune a zilei, avioanele pilotate de căpitanul Constantin „Bâzu“ Cantacuzino și de adjutantul Traian Dîrjan au intrând în contact vizual cu opt avioane germane Focke-Wulf Fw 190, angajându-se în lupta aeriană cu acestea. După ce căpitanul Constantin Cantacuzino a doborât un avion german, avioanele germane implicate în luptă s-au retas. În timp ce încercau să localizeze epava avionului inamic pe care l-au lovit, pentru validarea victoriei, piloții români nu au observat patrula germană Messerschmitt Bf 109. Traian Dîrjan s-a prăbușit aproape de liniile românești, iar Constantin „Bâzu“ Cantacuzino a scăpat cu viață, reușind să se întoarcă la baza Grupului 9, unde a relatat despre cele întâmplate.
Vestea morții adjutantului Traian Dîrjan a îndurerat inimile camarazilor săi de zbor. Pentru a respecta dorința eroului, Grupul 9 Vânătoare a transportat sicriul pe aerodromul Someșeni, fiind înmormântat alături de cel al tatăl său.
Pe piatra funerară au fost inscripționate cuvintele: „Eroul adjutant aviator Dîrjan Traian, născut în 1920, din Grupul 9 Vânătoare, căzut vitejește la 25 februarie 1945 în luptele eroice împotriva fascismului“.
Pentru curajul, dăruirea și sacrificiul său, eroul a fost citat prin Ordinul de Zi nr. 17 din 25 februarie 1945: „Adjutantul aviatorDîrjan Traian se citează pe Corpul aerian român pentru acțiunea sa de înaltă bravură, dusă până la sublima jertfă, care va rămâne veșnic în amintirea zburătorilor români. Aviația română pierde prin adjutantul aviator Dîrjan Traian pe unul dintre cei mai temerari aviatori, în plină ascensiune, care a căzut eroic în cea de-a 176-a misiune la inamic. “
Adjutant aviator Dîrjan Traian a fost ultimul din cei 16 piloți ai Grupului 9 Vânătoare care a murit în Al Doilea Război Mondial, având în palmares 11 victorii aeriene confirmate și una probabilă, din totalul de 176 de misiuni.
Eroul a fost decorat post-mortem cu ordinul Virtutea Aeronautică și medalia Virtutea Militară clasa a II - a.
În semn de prețuire, școala unde a învățat eroul și filiala din Cluj a Aeroclubului Român poartă numele acestuia.

*

Traian Dîrjan s-a născut în satul Someșani, județul Cluj, la 18 noiembrie 1920, fiind al patrulea copil al lui Ambrozie și al Paraschivei Dîrjan. Tatăl său a luptat în Primul Război Mondial, unde și-a pierdut un picior. Rana căpătată în război i-a grăbit sfârșitul, murind în anul 1923.
După absolvirea școlii primare în satul natal, în anul 1934, Traian Dîrjan a fost admis ca elev semibursier la un liceu comerial din municipiul Cluj. Ambițios, a muncit de la vârsta de 14 ani, la fabrica IRIS, pentru a-și completa veniturile obținute din bursă.
În toamna anului 1939, nereușind să mai găsească serviciu, Traian Dîrjan s-a întors în satul natal, cu gândul să se ocupe de agricultură. Mirajul zborului, care îl fascineaze din copilărie privind avioanele care zburau pe aerodromul din apropierea satului, l-a determinat să devină aviator.
A învățat pilotajul la școala de aviație civilă Asociația Română pentru Propaganda Aviației, de la Cluj, obținând brevetul în 1939, apoi a fost admis la Școala de Aviație Militară de la Tecuci, absolvind-o în anul 1942. În registrul școlii, la fila rezervată lui Traian Dîrjan e consemnat: „Elev sergent-aviator, Dîrjan Traian, contingent 1940, provenit din voluntari, a urmat cursurile școlii de la 10.07.1940 până la 11 aprilie 1942 și absolvit școala acordându-i-se gradul de adjutant stagiar aviator“. În aceeași lună a obținut și brevetul de pilot de război.
Datorită calităților sale, Traian Dîrjan a rămas în școală ca instructor de zbor până în octombrie 1943, când a fost transferat la Grupul 9 Vânătoare, echipat cu avioane IAR 80.
Grupul 9 Vânătoare a trecut pe avioane Messerschmitt, fiind trimis pe Front de Est la 23 octombrie 1943, odată cu el plecând și Traian Dîrjan. Victoriile bravului pilot nu s-au lăsat așteptate. Până la sfârșitul anului a desfășurat 90 de misiuni, reușind să doboare 3 avioane sovietice.
Pilotul Traian Dîrjan a petrecut anul 1944 pe front, bucurându-se de comanda și camaradenia aeriană a unora dintre cei mai vestiți piloți de vânătoare: cpt. Alexandru Șerbănescu, cpt. Constantin „Bâzu“ Cantacuzino, lt. Ion Dobran, adj. Ion Mucenica, adj. Constantin Lungulescu etc.
Ultima victorie înregistrată de Traian Dîrjan în luptele pentru apărarea României a fost la 20 august 1944, când a doborât un avion sovietic la Iași, fiind în patrulă cu prințul Constantin „Bâzu“ Cantacuzino.
A doua zi, la 21 august 1944, Traian Dîrjan a fost lovit, aterizând forțat în apropierea unei unități blindate sovietice.
Nu a fost luat prizonier de sovietici, profitând de deruta provocată în rândul acestora de un atac al avianelor românești. În cele din urmă a fost capturat de o altă unitate militară sovietică, reușind să evadeze. Ajuns la unitatea militară de care aparținea, cantonată la Turnișor, lângă Sibiu, la 30 septembrie 1944, Traian Dîrjan a continuat luptat pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei și a fostei Cehoslovacii.
An de an autoritățile clujene cinstesc memoria eroului plt. adj. Dîrjan Traian. Cu prilejul Zilei Eroilor sunt organizate ceremonii militare și religioase și sunt depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul aviatorului erou Traian Dîrjan din cartierul Someșeni din Cluj.

 

- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor