Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Actualitate
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 
 

Evidenţa, pe judeţe, a mormintelor şi operelor comemorative de război

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOCUMENTARE

Ostffyasszonyfa, Ungaria

Cultul Eroilor

Cimitirul de la Ţiganca, Republica Moldova

Lagărul de la Tuchola

Lagărul de la Karaganda, Kazahstan

 
CALENDAR ISTORIC

MARTIE (FLORAR)

1
Se naşte Constantin Ţucanu, veteran al Războiului de Independenţă, al celui de Al Doilea Război Balcanic şi al Primului Război Mondial (1854).
Ziua Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul
Ziua Automobiliştilor Militari.

2
Primul Război Mondial:
generalul David Praporgescu este distins post-mortem cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, „Pentru vitejia şi destoinicia cu care a condus personal operaţiunile trupelor de pe valea Oltului şi munţii Coţi în 1916, căzând grav rănit de o schijă de obuz când se afla în linia I de tranşee îmbărbătând pe soldaţi la luptă crâncenă contra inamicului, murind ca un erou din cauza rănilor căpătate” (1927).

Al Doilea Război Mondial: căpitanul de marină Costachescu C. Constantin, comandantul submarinului Delfinul, este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1943).

3
Generalul Gheorghe Avramescu moare la Jászberény, Ungaria (1945).

5
Primul Război Mondial
: Românii foşti militari austro-ungari, căzuţi prizonieri la ruşi şi aflaţi în lagărul de la Darniţa îşi asumă un angajament ce reprezintă de fapt prima declaraţie de Unire a Transilvaniei cu România: Noi, ofiţerii, gradaţii şi soldaţii români de neam, jurăm pe onoare şi conştiinţă că voim să luptăm în armata română pentru dezrobirea ţinuturilor noastre româneşti de sub dominaţia Austro-Ungariei şi pentru alipirea lor la România (1917).

România semnează, la Focşani, protocolul de prelungire a armistiţiului cu Puterile Centrale (1918).

6
Se semnează, la Bucureşti, „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor române de război din Republica Ungară şi al mormintelor ungare de război din România“ (2008).

9
Mareşalul Alexandru Averescu se naşte în oraşul Ismail, Basarabia (1859).

Al Doilea Război Mondial: locotenentul aviator Andrei T. Tudor este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1944).

Colonelul Anghelescu A. Gheorghe, comandantul regimentului 1 Doroban ţ i Dolj, este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1944).

12
Al Doilea Război Mondial
: maiorul Corobceanu Petre din regimentul 82 Infanterie este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1943).

13-17
Al Doilea Război Mondial
: armata sovietic ă atacă poziţiile româno-germane din istmul Parpaci, Crimeea (1942).

14
România se proclamă Regat (1881).

17

Al Doilea Război Mondial: a rmata sovietică forţează Nistrul şi intră pe teritoriul României (1944)

15
Al Doilea Război Mondial
: brigăzile mixte de munte şi cele de cavalerie şi-au schimbat denumirea în divizii de munte (1942).

18
Primul Război Mondial
: se semnează, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia vor începe la Bucureşti, 22 martie, tratativele în vederea încheierii păcii (1918).

Osemintele a 14 eroi români sunt exhumate din Cimitirul comunal Boiţa (jud. Sibiu), fiind reînhumate în Cimitirul eroilor (1928).

Al Doilea Război Mondial: Armata 1 română încheie operaţiunea ofensivă în Munţii Javorina, Cehoslovacia (1945).

20
Al Doilea Război Mondial
: Armata 4 română încheie atacul poziţiilor apărate în Munţii Metalici de corpurile 17 german şi 5 ungar (1945).

Slt. post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu moare în misiune în Afganistan (2008).

23
Al Doilea Război Mondial
: Căpitanul Barbu I. Gheorghe din Regimentul 30 Dorobanţi Muscel este decorat post-mortem cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III cu spade (1945).

24
Moare Maria Drăgescu, pilot în escadrila sanitară din al Doilea Război Mondial, supranumită Escadrila Albă (2013).

25
Al Doilea Război Mondial
: Armata 1 română începe operaţiunea ofensivă pe direcţia generală Brno, forţând râul Hron (1945).

Armata 4 română începe operaţiunile în Munţii Tatra Mică (1945).

Trupele române contribuie la eliberarea zonei Banská Bystrica (1945).

Ziua Operaţiilor Psihologice.

26
Primul Război Mondial
: Bethmann-Hollweg, cancelarul Germaniei şi contele Ottokar Czernin, ministrul de externe al Austro-Ungariei, semnează Documentul de la Viena, prin care, în caz de victorie, se atribuie Austro-Ungariei teritoriul României (1917).

27
Basarabia se uneşte cu România prin decizia Sfatului Ţării (1918).

29

Al Doilea Război Mondial: trupele sovietice ocupă Cernăuţii (1944).

2 decembrie 2011
Comemorarea eroilor români la Odesa

În data de 29.11.2011, o delegație a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor a participat la o ceremonie de cinstire a eroilor români căzuți în Cel de Al Doilea Război Mondial, ce a avut loc la Monumentul Eroilor Români din cadrul Cimitirului internațional de la Odesa, Ucraina. La ceremonie a participat d-na Cerasela Nicolaș, Consulul General al României, însoțită de reprezentanți ai misiunii diplomatice românești la Odesa. Monumentul dedicat eroilor români, morți pe câmpul de luptă în zona Odesa, a fost inaugurat în anul 2011 cu sprijinul și implicarea Consulatului României de la Odesa și reprezintă un binemeritat omagiu adus celor care, prin sacrificiul suprem, au căzut la datorie pe câmpul de luptă și în prizonierat, în cel de Al Doilea Război Mondial.


29 noiembrie 2011

Inaugurarea monumentului comemorativ al eroilor români de la Briansk

În contextul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României, Ambasada României în Federația Rusă a organizat și desfășurat, în data de 23 noiembrie 2011, ceremonia oficială de inaugurare a monumentului comemorativ românesc de la BRIANSK (cca. 400 km de Moscova).

În deschiderea ceremoniei, Excelența Sa, domnul ambasador Constantin Mihail Grigorie a prezentat semnificația monumentului, care – asemenea celorlalte 11 înălțate, în ultimii 3 ani, din inițiativa Oficiului Național pentru Cultul Eroilor la LIUBLINO și KRASNOGORSK (Regiunea Moscova) KAMEȘKOVO (Regiunea Vladimir), LEJNEVO și TALIȚÎ (Regiunea Ivanovo), ORANKI (Regiunea Nijegorod), TUMA (Regiunea Riazan), DONEȚK, (Regiunea Rostov), LEBEDIAN (Regiunea Lipețk), SAPOGOVO (Regiunea Kursk) și ASTRAHAN (Regiunea Astrahan) – reprezintă un simbol, al recunoștinței naționale, adus memoriei românilor căzuți la datorie pentru țară.

Serviciul religios de sfințire a monumentului și de pomenire a militarilor și civililor români căzuți în luptă sau morți în prizonierat a fost oficiat în limbile română și rusă.

La ceremonie au participat – pe lângă membri ai Ambasadei României în Federația Rus㠖 doamna Irina Vasilevna Biadovskaia , șeful Secției cultură din cadrul Administrației Raionului Volodarsk (parte a orașului Briansk) și domnul Serghei Piliaev, reprezentantul Asociației Internaționale „Voennîe Memorialî”.

Au fost depuse coroane de flori din partea Ambasadei României și Biroului atașatului apărării la Moscova, iar asistența a aprins candele ale recunoștinței și a depus flori la celelalte monumentele din cimitirul internațional de la Briansk.


29 noiembrie 2011

Ziua Națională sărbătorită la Colegiul Național Ion Creangă

În data de 29.11.2011, directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, colonel dr. Marian Popescu, a onorat invitația conducerii Colegiului Național „Ion Creang㔠din București, de a participa la omagierea Zilei Naționale a României, în cadrul acestei unități de învățământ, printr-o alocuțiune referitoare la problematica „Cultului Eroilor” în România interbelică și contemporană, menită a contribui la acțiunea de educare a tinerei generații, în formare, în spiritul valorilor care i-au determinat pe predecesorii noștri să facă sacrificiul suprem în războaiele de neatârnare, întregire și reîntregire a patriei.
Cu această ocazie, elevii acestei prestigioase instituții de învățământ, coordonați de către domnul profesor Eugen Orhidan, au prezentat un interesant și emoționant program artistic dedicat Zilei Naționale a României.


28 noiembrie 2011

Stabilirea câștigătorilor concursului online „ Să nu ne uităm eroii!“, ediția a XXI-a

S-a încheiat concursul online „ Să nu ne uităm eroii!“, ediția a XXI-a .
În urma evaluării rezultatelor și a tragerii la sorți, au fost desemnați următorii câștigători:

– locul I: Cornel MICU, jud. jud. Sibiu;
– locul II: Denisa Maria GLIGOR, jud. Sibiu;
– locul III: Ștefan GUSAN, jud. Sibiu.

Mulțumim tuturor concurenților pentru participare.


Dezvelirea, în Polonia, a unui monument dedicat aviatorilor români

În data de 7 noiembrie 2011, în comuna Michalowice (Polonia), în prezența ambasadorului României la Varșovia, a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene Române, a unei delegații a Asociației Române pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii și a reprezentanților ministerului polonez al Apărării, a avut loc ceremonia de dezvelire a unui monument ridicat – prin grija Clubului Seniorilor Aviatori din Varșovia și Asociația Națională a Tehnicilor de Aviație din Polonia, cu spijinul primăriei comunei Michalowice și a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor –, în memoria unui echipaj româno-polonez, compus din patru aviatori (lt. c-dor av. Mihail Pantazi, cpt. ing. Popescu Roman, ing. Rzewniek Jerzy și tehnicul Szrajer Jerzy), căzuți pe aceste locuri, din apropierea capitalei Varșovia, într-un accident aviatic produs în urmă cu 75 de ani, la aceeși dată de 7 noiembrie.

Este important de menționat faptul că, monumentul de astăzi de la Michalowice, o troiță executată din fier forjat, este replica celui ridicat și inagurat, în anul 1938 – în același loc și în memoria aceluiași echipaj româno-polonez –, de Cercul Aero-Tehnic Român, cu sprijinul Ministerului Aerului și Marinei și al Federației Aeronautice Regale Române. Troița de atunci, degradată în timp, a fost executată în țară, în atelierele Liceului industrial „Regele Carol II” din București, acolo unde Mihail Pantazi predase un curs de motoare, chiar în anul morții sale.


Comemorarea eroilor francezi

Astăzi, 11 noiembrie a.c., la Parcela eroilor francezi din incinta Cimitirului Bellu s-a desfășurat o activitate de comemorare a militarilor francezi, căzuți în România în Primul Război Mondial, cu prilejul Zilei Armistițiului.

Directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, col. dr. Marian Popescu, a depus o coroană de flori la Monumentul eroilor francezi.
De asemenea, au mai fost depuse coroane de flori din partea Ministerului Apărării Naționale, a ambasadelor Angliei, Franței, Germaniei, Italiei și a comunității franceze din București
Ceremonialul militar a fost asigurat de militari de la Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul.

Excelența Sa Henri Paul, ambasadorul Franței la București, a menționat în discursul său că cei pe care îi onorăm în dimineața aceasta sunt soldații căzuți. Cum să nu fim mișcați de soarta lor ?
Veniți aici, împreună cu mii de tineri francezi din Franța metropolitană, dar și din Madagascar, din Algeria, din Maroc și din alte părți din Africa, acești soldați au fost înaintea noastră în această țară pentru a lupta alături de militarii români. Victime ale bătăliilor, dar adesea și ale bolilor, acești militari nu și-au mai văzut niciodată țara natală.
Prezența noastră aici este mai întâi un omagiu adus sacrificiului lor, familiilor și apropiaților lor.
Reuniți în fața acestor morminte, omagiul nostru este adus și tuturor militarilor căzuți la datorie.
În România sunt înhumați, în total, 532 de eroi francezi, căzuți în Primul Război Mondial – în cimitirele eroilor din Alexandria, București, Constanța, Galați, Pitești, Slobozia și Timișoara.
În Parcela eroilor francezi din cimitirul Bellu, locul în care s-a desfășurat ceremonia de astăzi, sunt înhumați 132 de militari francezi.


Misiune de control în județele Bacău, Vrancea și Buzău

 

În perioada 21-22.11.2011, o delegație a Oficiului, condusă de directorul instituției, dl. col. dr. Marian Popescu, a efectuat o misiune de verificare a stării de întreținere și conservare a unor morminte și opere comemorative de război de pe raza municipiilor Onești (jud. Bacău), Focșani (jud. Vrancea) și Buzău (jud. Buzău). Au fost vizate, în mod special, Complexul monumental „Regina Maria” din Onești, Cimitirul de onoare german Sf. Mina din Focșani și Cimitirul de onoare internațional din Buzău.

În urma documentării de teren și a dialogului cu factorii responsabili de întreținerea acestor obiective comemorativ funerare, s-au desprins câteva concluzii, pe care Oficiul le va lua în calcul în perspectiva derulării, pe viitor, a propriilor programe de reconstrucție, renovare, întreținere sau conservare a mormintelor și monumentelor de război din țară. În acest sens, reabilitarea Cimitirului de onoare internațional din Buzău, reprezintă una dintre prioritățile Oficiului, care a întreprins demersuri și în trecut pentru renovarea acestei necropole.

În ceea ce privește starea de conservare și întreținere a obiectivelor inspectate – una conformă cu normele tehnice privind înființarea și protejarea mormintelor și operelor comemorative de război –, trebuie făcută o mențiune specială pentru Cimitirul eroilor germani Sf. Mina din Focșani (foto), care reprezintă un model al modului în care trebuie îngrijită o necropolă de război; meritul aparține administratorului acestui cimitir, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge).


Comemorarea eroilor italieni

Astăzi, 4 noiembrie a.c., cu prilejul Zilei Armatei italiene, au fost reînhumate în Cimitirul Militar Italian din Bulevardul Ghencea osemintele a 13 eroi italieni, căzuți în luptă pe teritoriul României, în perioada Primului Război Mondial.

Directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, col. dr. Marian Popescu, a depus o coroană de flori la osuarul eroilor italieni.
De asemenea, au mai fost depuse coroane de flori din partea președinției, M.Ap.N., veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă și retragere, ambasadelor Bulgariei, Germaniei, Italiei și a comunității italiene din București.
Ceremonialul militar a fost asigurat de militari de la Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul, iar cel religios de un preot romano-catolic.
Excelența Sa Mario Caspito, ambasadorul Italiei la București, a menționat în discursul său că se bucură că a existat posibilitatea comemorării eroilor italieni din Primul Război Mondial, menționând că militarii italieni își fac datoria indiferent de locul în care se află. Osemintele eroilor italieni au fost exhumate, la 25.10.a.c., din Cimitirul Eternitatea din municipiul Galați .


Românii între est și vest

Sub auspiciile Academiei Române, filiala Iași, Muzeul Unirii din municipiul Focșani a organizat, în zilele de 28-29 octombrie a.c., Simpozionul cu tema Românii între est și vest, la care au participat, printre alții, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Constantin Bușe și prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a fost reprezentat de col. dr. Marian Popescu, directorul instituției, care a susținut comunicarea Urme între est și vest. Cimitire și opere comemorative de război românești din străinătate. Cu această ocazie s-a menționat că în ultimul an de zile au fost dezvelite, în Federația Rusă, monumente dedicate eroilor români în localitățile Lebedian, Donețk, Sapogovo și Briansk, morți ca prizonieri în Al Doilea Război Mondial.


Exhumarea militarilor italieni din Cimitirul "Eternitatea" din Galați

În data de 25.10.2011, la Monumentul Eroilor Italieni din Cimitirul „Eternitatea“ Galați, a avut loc exhumarea a 14 militari italieni căzuți în timpul Primului Război Mondial.
Exhumarea a avut loc în prezența atașatului militar al apărării italian și a unor reprezentanți ai misiunii diplomatice italiene la București. Totodată, lucrările de strămutare a osemintelor au fost efectuate sub supravegherea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și a Comisariatului general italian pentru omagierea celor căzuți în război. Osemintele militarilor vor fi reînhumate la Cimitirul eroilor italieni Ghencea București, în data de 4 noiembrie 2011.
Cu prilejul exhumării, un preot romano catolic a ținut o slujbă de pomenire a celor 14 militari ale căror oseminte au fost strămutate, aducând astfel un pios și binemeritat omagiu eroilor căzuți pe câmpul de luptă în timpul primei conflagrații mondiale, iar o subunitate militară a prezentat onorul.
Activitatea reprezintă continuarea acțiunii de centralizare a osemintelor celor peste 1600 militari italieni înhumați în România, începută în anii ` 20 de Legația Italiană la București.


Morminte și opere comemorative de război

Marți, 18 octombrie a.c., a avut loc cea de-a cincea ediție a Sesiunii anuale de comunicări științifice Morminte și opere comemorative de război, organizată de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

Activitatea s-a bucurat de prezența a 21 de istorici militari și cercetători din cadrul Universității Naționale de Apărare "Carol I" sau a Academiei Române și nu numai.

Eroul lt. Viorel Marceanu – de gl. br.(r.) dr. Nicolae Ciobanu –, Amintiri din Infern (1941-1942): jurnalul preotului Dumitrescu H. Marin – de dr. Cristina Constantin –, Unele considerente privind Palatul Invalizilor – de col. (r.) dr. Petre Otu – sunt numai câteva dintre ineditele titluri ale comunicărilor prezentate.

Cu acest prilej s-a lansat volumul Eroi și morminte, ed. a III-a, care cuprinde comunicările științifice susținute la precedentele două ediții ale sesiunilor organizate de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.


12 septembrie
Misiune de inspecție și control desfășurată în mai multe județe din țară

În perioada 24-26.08.2011, o echipă condusă de directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor a efectuat o misiune de inspecție și control la mormintele și operele comemorative de război din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Bacău, Vrancea și Buzău. Scopul misiunii a fost inventarierea și constatarea stării de întreținere și conservare a monumentelor și cimitirelor destinate eroilor români și străini căzuți în marile conflagrații mondiale.

La Mircea Vodă a fost inspectat Cimitirul Internațional Mircea cel Bătrân unde sunt înhumați peste 5.300 eroi români, germani, ruși, bulgari și austrieci. Starea de întreținere a cimitirului este corespunzătoare. S-au purtat discuții la Primăria Mircea Vodă în vederea găsirii soluțiilor de consolidare a capelei din incinta cimitirului și efectuării de reparații la monumentul central și la cele patru monumente-osuar.

La Medgidia au fost inspectate Monumentul-osuar al eroilor sârbi, croați și sloveni și Parcela eroilor sovietici. Cele două necropole de război sunt corespunzător întreținute.

Monumentul Independenței, precum și Cimitirul eroilor români și sovietici din Tulcea sunt foarte bine întreținute, autoritățile locale dovedind respect și preocupare pentru ca aceste obiective aflate în administrare să cinstească jertfa celor în memoria cărora au fost construite.

O situație necorespunzătoare s-a constatat la Cimitirul eroilor din Brăila, cu atât mai mult cu cât aici sunt evocați prin însemne comemorative eroi români, germani și turci care s-au jertfit în Războiul de Independență, în cel de-al doilea Război Balcanic, în Primul și al Doilea Război Mondial. Este necesar ca autoritățile locale să ia măsuri imediate pentru a delimita, prin reconstituirea gardurilor inițiale, parcelele eroilor militari (conform art. 3 din Legea nr. 379/ 2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război).

Comisia a constatat că cimitirele și operele comemorative de război din Onești, Oituz, Hanu Conachi, Independența și Buzău sunt într-o stare de întreținere corespunzătoare.

Traseul misiunii a urmărit și inspectarea lucrărilor aflate în desfășurare la mausoleele Mărășești, Mărăști și Focșani, obiective cuprinse în programul de reabilitare – „Drumul de glorie al armatei romane in Primul Razboi Mondial” – program desfășurat cu finanțare europeană.

Cimitirul eroilor de la Buzău se prezintă într-o stare avansată de deteriorare, în principal Mausoleul central, monumentele laterale și însemnele de căpătâi.

Autoritățile locale vor fi sesizate despre situațiile constatate, ocazie cu care se vor solicita măsuri pentru remedierea neajunsurilor, demers la care Oficiul Național pentru Cultul Eroilor este în măsură să se alăture.


12 septembrie
SFÂNTA MĂNĂSTIRE COMANA LA 550 DE ANI

Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Comana, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Federația Română a Asociaților, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, Clubul Alumus și Centrul Cultural Radu Șerban Voevod au organiza în perioada 8-9 septembrie 2011, în incinta Mănăstirii Comana, Simpozionul Artă și Civilizație în spațiile monahale românești.
Specialiștii și cercetătorii prezenți la manifestare au susținut 41 de comunicări științifice, directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor referând pe tema Mausoleul eroilor români din localitatea Comana (jud. Giurgiu).
Toponimul Comana a fost folosit pentru prima dată în mod oficial la 27 septembrie 1461, într-un hrisov emis de cancelaria domnitorului Vlad Țepeș, în care se menționa „ca să fie hotarul (mănăstirii) până unde se împreună cu balta Comanei, drept în iezerul Câlniței. Mănăstirea a fost amenajată pe o insulă, în mijlocul mlaștinilor, accesul realizându-se pe poarta nordică a incintei, după ce se traversa un pod din lemn.


12 septembrie
PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ȘI ACȚIUNILE PE FRONTUL DIN DOBROGEA

Muzeul de Istorie din Turtucaia (Bulgaria) a organizat, în perioada 8-9 septembrie 2011, Sesiunea internațională de comunicări științifice Primul Război Mondial și acțiunile pe frontul din Dobrogea.

La eveniment au participat 38 de cercetători din România, Bulgaria și Serbia, manifestarea remarcându-se prin volumul și ineditul informațiilor prezentate.

Din partea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor au fost prezentate comunicările Cimitirul militar internațional de onoare Mircea Vodă și Cimitirul eroilor din Dobrici.

Cu acest prilej s-a efectuat o documentare în teren la Cimitirul eroilor din Șumenți, locul în care peste 10.000 de eroi români, bulgari, germani și turci, căzuți la datorie în Primul Război Mondial, își dorm somnul de veci.


10 august
Stabilirea câștigătorilor concursului online Să nu ne uităm eroii!, ediția a XX-a

S-a încheiat concursul online Să nu ne uităm eroii!, ediția a XX-a .

În urma evaluării rezultatelor și a tragerii la sorți, au fost desemnați următorii câștigători:

- locul I: Salgău Mihai, jud. Vaslui

- locul II: Roman Robert Aurelian, jud. Arges

-locul III: Dancu Dragomir, jud. Sibiu

Mulțumim tuturor concurenților pentru participare și vă așteptăm cu drag la următoarele ediții ale concursului. Lansarea lor va fi anunțată din timp pe site-ul nostru.


19 august
ÎNCHEIEREA TABEREI DE MUNCĂ DE LA SOVEJA

În data de 18.08.2011., o delegație a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor a participat la ceremonia oficială de închidere a taberei de muncă organizată de către Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război la Cimitirul eroilor germani din Primul Război Mondial din Soveja.

Cu acest prilej au fost inspectate lucrările care s-au realizat la necropola de război, totodată constatându-se și starea de conservare a Mausoleului de la Soveja – așezământ inclus în procesul de restaurare Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial și finanțat prin fonduri europene.

 


21 iulie
Istorie, cultură și civilizație, credință străbună

 

Ieri, 20 iulie a.c., s-au încheiat la Toplița (jud. Harghita) lucrările Sesiunii de comunicări științifice Istorie, cultură și civilizație, credință străbună.
La manifestare au luat parte 56 de profesori universitari, doctori în specializările istorie, literatura română, istoria artei și cercetători din România, Republica Moldova și Turcia.
Au fost ascultate cu un real interes comunicările Transilvania și Războiul de Independență (1877-1878), Soldatul monoran Mihăilă Pintea (ultimul veteran al celui de Al doilea Război Mondial din comuna Monor, care a ajuns, în calitate de artilerist, până la Praga) și Pe urmele unei scrisori expediată de un veteran din Primul Război Mondial (scrisoarea academicianului Constantin Montaș, fost observator aerian în perioada 1916-1919)
S-au lansat nu mai puțin de 36 de cărți, dintre care semnalăm volumul Aeronautica română în anii celui de Al Doilea Război Mondial, 22 iunie 1941 – 12 mai 1945, autori Aurel Pentelescu și Marius Adrian Nicoară.
Cu prilejul manifestărilor, oficialitățile municipiului Toplița și IPS Ioan Selejean, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, au dezvelit bustul poetului Grigore Vieru (1935-2009), membru corespondent al Academiei Române și cetățean de onoare al municipiului Toplița.
Sesiunea de comunicări științifice de la Toplița s-a desfășurat cu prilejul Zilelor Miron Cristea, fiind ajunsă la a 14-a ediție.


5 iulie
VIZITĂ DE DOCUMENTARE ÎN JUDEȚELE VÂLCEA ȘI SIBIU

O delegație a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor s-a deplasat, în perioada 30 iunie-1 iulie 2011, în județele Vâlcea și Sibiu în vederea inspectării starii de conservare a cimitirelor/parcelelor românești și străine precum și a monumentelor comemorative de război din această zonă.
În cursul deplasării, a fost constatată starea de întreținere a obiectivelor comemorative de război, după cum urmează: Cimitirului eroilor români din Râmnicu Vâlcea (județul Vâlcea), Monumentul Eroilor Români „La vulturi“ din comuna Roșia, Parcela eroilor germani din al Cel De-al Doilea Război Mondial, Parcela eroilor români din Primul Război Mondial, Monumentul eroilor români și etnicilor germani din Primul și Al Doilea Război Mondial din localitatea Cisnădioara.

În cazul Cimitirului eroilor români din Porumbacu de Sus (județul Sibiu), s-au purtat discuții reprezentații primăriei și ai Asociației de la Poalele Negoiului privind proiectul de restaurare a acestuia, planificat pentru demarare în cursul anului 2011.
În urma documentării de teren și a dialogului cu autoritățile locale, s-au conturat măsurile ce trebuie adoptate, în continuare, pentru protejarea mormintelor și monumentelor de război din țară.


28 iunie
Memorial 2011 – expoziție comemorativă la Moscova

În perioada 22-23 iunie 2011, s-a desfășurat, în Pavilionul Central „Manej” din Moscova, Expoziția Internațională dedicată punerii în aplicare a acordurilor interguvernamentale privind regimul mormintelor de război –„Memorial 2011”, la care au participat delegații din România, Federația Rusă, Slovacia, Serbia, Cehia, Lituania, China, Bulgaria, Germania, Austria, Moldova, Kazahstan. În spațiul expozițional au putut fi remarcate, de asemenea, stand-uri de prezentare ale Ministerului Apărării, autorităților locale și de autoguvernare din Federația Rusă, precum și ale mai multor organizații neguvernamentale cu preocupări în domeniul militar și comemorativ, de asemenea din Federația Rusă.
În deschiderea expoziției a fost rostită o alocuțiune de către adjunctul ministrului apărării al Federației Ruse, domnul Mihail Pankov. Manifestarea a inclus și organizarea unei mese rotunde cu tema „Pentru totdeauna în memoria oamenilor” în care s-au abordat subiecte legate de aplicarea legislației ruse în domeniul mormitnelor de război, de acordurile interguvernamentale în acest domeniu precum și aspecte privind adaptarea site-rilor cu tematică memorial-militară la standardele și cerințele societății moderne. Din programul expoziției a mai făcut parte și ceremonia de acordare a Medaliei Pentru merite în perpetuarea momoriei victimelor Marelui Război și a însemnului Pentru cei evidențiați în acțiuni de căutare celor care s-au distins prin contribuții deosebite la perpetuarea memoriei militarilor morți în războaie.

Stand-ul României a ilustrat realizările țării noastre în domeniul comemorării militarilor români morți în războaie și al marcării cimitirelor de onoare ale acestora, atât în țară cât și în străinătate. Manifestarea de la Moscova a constituit un bun prilej pentru delegația țării noastre de a intra în dialog cu instituții similare din mai multe state europene pe teme de interes privind experiențele proprii în aplicarea regimului mormintelor și operelor comemorative de război.


26 iunie 2011, Ziua Drapelului Național

Duminică, 26 iunie 2011, românii au sărbătorit Ziua Drapelului Național, instituită prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. În aceeași zi, în anul 1848 a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Țării Românești prin care steagul roșu, galben, albastru devenea Drapel Național, fiind arborat la Paris de către studenții români care salutau noul guvern revoluționar cu un tricolor.

Drapelul, ca simbol al națiunii românești, apare la începutul secolului al XIX-lea: astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în canafii și în picturile de pe pânza tricolorului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, semnificând libertatea prin albastrul cerului, dreptatea prin galbenul ogoarelor și frăția prin roșul sângelui. Tricolorul a fost adoptat pentru prima dată în Țara Românească, în anul 1834 ca drapel de luptă, când domnitorul Alexandru D. Ghica a decretat modelul drapelelor și pavilioanelor navale de luptă.

Drapelul, ca simbol al națiunii române – alături de imnul național al României, stema țării și sigiliul statului – a însoțit permanent armata și eroii neamului în bătăliile care s-au purtat, începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, pentru afirmarea statului național unitar român: Războiului de Independență, Marea Unire, Primul și al Doilea Război Mondial. Tricolorul a fost, de asemenea, o prezență și în timpul Revoluției din 1989 iar intrarea României în NATO și Uniunea Europeană s-a făcut tot sub stindardul tricolor.

În 2011, Ziua Drapelului Național a fost marcată, ca în fiecare an, în București printr-o ceremonie publică care s-a desfășurat în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național. La eveniment au participat președintele României, domnul Traian Băsescu, ministrul apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, reprezentanți ai Instituției Prefectului și ai Primăriei Municipiului București precum și ai Comandamentului Garnizoanei București. Totodată, ceremonii ocazionate de Ziua Drapelului au fost organizate și în alte orașe din țară precum Focșani, Târgu Jiu, Sălaj.


17 IUNIE
Expoziție internațională cu tematică comemorativă de război la Moscova

În perioada 20-24 iunie 2011 o delegație a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, condusă de directorul instituției, col. dr. Marian Popescu, va participa la Expoziția Internațională consacrată îndeplinirii prevederilor acordurilor interguvernamentale privind regimul mormintelor de război „Memorial 2011”.

Participarea țării noastre la această manifestare se înscrie în linia eforturilor comune de marcare a mormintelor de război românești de pe teritoriul Federației Ruse, precum și de restaurare a celor ruse/sovietice de pe teritoriul României, activități desfășurate ca urmare a semnării Acordului interguvernamental româno-rus privind regimul juridic al mormintelor de război.

Având în vedere faptul că expoziția se va bucura de o largă participare internațională, aceasta constituie un bun prilej pentru instituția noastră de a intra în relație cu organisme similare din celelalte state foste beligerante, și de a cunoaște, pe de o parte, eforturile acestora în domeniul comemorativ iar, pe de altă parte, de a aduce în atenția opiniei publice internaționale activitatea și realizările românești în perpetuarea memoriei militarilor români căzuți la datorie în conflagrații mondiale.


16 IUNIE – Concursul cu premii „Să nu ne uităm eroii!“ - Ediția a XX-a, seria a II-a
CUNOAȘTE-I PE CEI CARE AU LUPTAT PENTRU TINE

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor anunță lansarea, la 16.06.2011, a celei de-a doua serii de întrebări din cadrul concursului online, cu premii, „Să nu ne uităm eroii!“ - ediția a XX-a.
Concursul cuprinde două serii de întrebări și se desfășoară în perioada 16.05.2011-30.07.2011.
Tematica concursului se adresează tuturor celor pasionați de istorie și de cultul eroilor la români.
Accesați secțiunea Concurs a site-ului nostru, unde sunt prezentate toate informațiile necesare pentru a vă înscrie și a participa.
Rezultatele și numele câștigătorilor vor fi afișate pe site-ul Oficiului începând cu data de 10.08.2011.

Vă așteptăm să participați la concurs!


 

02.06.2011
ROMÂNII ȘI-AU CINSTIT EROII

Joi, 2 iunie 2011, eroii Neamului au fost comemorați prin desfășurarea de ceremonii militare și religioase în țară și în străinătate.
În Capitală au fost depuse coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, Monumentul Eroilor c ăzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României, Cimitirul Israelit „Filantropia“, Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), Cimitirul Eroilor Revoluției, Cimitirul Militar Ghencea, Monumentul “Ultimul Străjer al Capitalei”, Parcela Eroilor de pe D.N. 1, Monumentul Eroilor Jandarmi din Grădina Cișmigiu, Parcela de Onoare din Cimitirul Reînvierea, Monumentul Pompierilor din curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe – Plevna”.

La ceremonii au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Senatului, Camerei Deputaților, Guvernului României, Ministerului Apărării Naționale, Curții de Conturi, Avocatului Poporului, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Ligii Navale Române, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „A. I. Cuza“, Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și oficialități din administrația publică centrală și locală, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, elevi și locuitori ai Capitalei.


Ceremonialele militare s-au desfășurat cu participarea Regimentului 30 Gardă și Protocol “Mihai Viteazul” din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

La verticala Mormântului Ostașului Necunoscut, o formație de aeronave militare - constituită din trei avioane MIG 21 LanceR și trei elicoptere IAR - 330 Socat, precum și la Monumentul eroilor militari căzuți în teatre de operații și pe teritoriul României, o formație de trei elicoptere IAR - 330 Socat au efectuat un zbor, aducând un omagiu eroilor Patriei cu prilejul acestei sărbători naționale.

Peste hotare, Ziua Eroilor a fost marcată prin organizarea de ceremonii oficiale la monumente și cimitire de onoare românești de pe teritoriul mai multor state, închinate jerfei militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale: în Republica Armenia – la Memorialul Eroilor Români de la Erevan, în Federația Rus㠖 la Cimitirul multinațional din Krasnogorsk – regiunea Moscova, în Ungaria – la Parcela eroilor români din Cimitirul localității Perkupa, regiunea Borsod-Abaúj-Zemplén.
În calitate de organizator, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor mulțumește tuturor participanților la ceremonii.

click aici pentru mai multe fotografii


02.06.2011
Ziua Eroilor sărbătorită la Penitenciarul Colibași

În data de 2 iunie 2011, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor, un delegat al Oficiului s-a deplasat la Penitenciarul Colibași (orașul Mioveni, jud. Argeș), unde a prezentat, în fața persoanelor private de libertate din cadrul acestui penitenciar, o prelegere despre rolul și însemnătatea acestei sărbători naționale, în contextul problematicii cultului pentru eroi în istoria României. Manifestarea, organizată la inițiativa doamnei comisar Roxana Preda, director adjunct al penitenciarului și coordonatoare a activităților de educație și asistență psihosocială din cadrul acestuia, a fost gândită ca o acțiune de educație civică, conexă preocupărilor conducerii acestei instituții, de asigurare a unui climat propice recuperării sociale a persoanelor care își ispășesc aici diferite condamnări penale.

Evenimentul de la Penitenciarul Colibași a inclus și susținerea unei alocuțiuni, cu tematică religioasă, de către preotul Felix Maxim de la Biserica Mavrodolu din Pitești – și vizitarea Mausoleului de la Mateiaș (com. Valea Mare Pravăț), situat la cca 60 km N de Mioveni.

Activitatea de la Colibași a reprezentat o reușită din punct de vedere al valorificării în plan educativ a memoriei celor căzuți pentru țară, una dintre atribuțiile majore ale Oficiului. Conducerea Penitenciarului Colibași și-a manifestat disponibilitatea colaborării, și pe viitor, cu Oficiul, în măsura în care pot fi identificate acțiuni de interes comun celor două instituții, în domeniul educativ-cultural.

 


01.06.2011
2 iunie 2011, Ziua Eroilor – Sărbătoare națională a poporului român

Cultul eroilor la români, acordarea respectului cuvenit și pomenirea din generație în generație a celor căzuți jertfă pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării, fac parte din conștiința, sufletul și credința românească. Întreruptă în perioada comunistă, tradiția comemorării eroilor în România cu prilejul Zilei Înălțării Domnului a fost reluată î ncepând cu anii ’90. Astfel, prin Legea nr. 48/1995, Ziua Eroilor – principal reper comemorativ al eroilor Neamului – a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român, fiind reînviat veritabilul cult al eroilor.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Eroilor – 2 iunie 2011 – vor avea loc ceremonii militare și religioase atât în țară, cât și în străinătate.

În Capitală vor fi depuse coroane de flori, după cum urmează: Mormântul Ostașului Necunoscut – 12:00 ; Cimitirul Israelit „Filantropia“ – 10:00; Monumentul Eroilor c ăzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României – 12:00; Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.) – 12:00; Cimitirul Eroilor Revoluției – 12:00; Cimitirul Militar Ghencea – 12:00, Monumentul “Ultimul Străjer al Capitalei” – 12:00; Parcela Eroilor de pe D.N. 1 – 12:00; Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cișmigiu – 12:00 și Parcela de Onoare din Cimitirul Reînvierea – ora 12:00; Monumentul Pompierilor din curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe – Plevna“ – ora 13:30.

În afara țării, memoria ostașilor români va fi cinstită prin manifestări comemorative, organizate în Republica Ungar㠖 unde se inaugurează amenajarea Parcelei de onoare românești din Cimitirul localității Perkupa; în Ucraina – sfințirea Monumentului Eroilor Români din Cimitirul german de la Odessa; în Federația Rus㠖 inaugurarea însemenelor comemorative comune din Oranki (Nijegorod) și Astrahan (Astrahan).

Ca semn al recunoștinței voastre veșnice pentru jertfa eroilor Patriei, vă așteptăm pe toți să așezați o floare și să aprindeți o lumânare la căpătâiul celor morți în războaie!


31.05.2011
RITUALIZAREA VIEȚII URBANE

Vineri, 28.05.2011, s-au încheiat lucrările Simpozionul internațional Ritualizarea vieții urbane, desfășurat la Arad.

În cadrul acestuia au participat cercetători români, de la Universitățile din București, Sibiu și Timișoara, și străini de la Institutul de Etnologie al Academiei de Științe și Arte din Belgrad (Serbia) și Muzeul Ferenc din Gyula (Ungaria).

Din partea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor a fost susținută comunicarea Regulile de desfășurare a ceremoniilor la monumentele și cimitirele eroilor.

 

 


APEL PENTRU NEUITARE – NU ÎI UITAȚI PE CEI CĂZUȚI ÎN RĂZBOAIE!

2 iunie 2011 – ZIUA EROILOR

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, românii sărbătoresc Înălțarea Domnului, consacrată și înscrisă, începand cu anul 1999, și ca Ziua Eroilor. În spiritul tradiției europene, această zi a fost proclamată și sărbătoare națională a poporului român. Lumina sufletului Mântuitorului Iisus Hristos și tăria Sa întru credință sunt mărturisite, peste veacuri, de imensa capacitate de sacrificiu a eroilor neamului, căzuți în cele două Războaie Mondiale, dar și în Războiul de Independență..
Ne-am bucura să credem că mormintele eroilor au fost deja îngrijite la această dată, iar glasul clopotelor va putea purta în eter apelul solemn pentru eternă recunoștință până în cele mai îndepărtate colțuri de pământ, oriunde au murit pentru țară eroii cu nume și cei fără de nume. Există, de asemenea, tradiția de a respecta mormintele cetățenilor străini căzuți pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă, într-un anumit moment al istoriei, ne-au fost aliați sau inamici.

Să ne înclinăm și noi toți – copiii străbunilor noștri martiri – cu adâncă emoție și respect, în fața jertfei celor care au făurit poporul român și au apărat cu prețul vieții lor granițele Patriei și să presărăm pe mormintele și la monumentele eroilor, lacrimile recunoștinței, aprinzând, totodată, o lumânare care să le lumineze calea în veșnicie!

Nu-l uitați pe cel căzut în război,

Lăsați-i din când în când un loc liber la masă,

Ca și cum ar fi viu între noi,

Ca și cum s-ar fi întors acasă.

 

Nu-l uitați pe cel căzut în război,

Strigați-l din când în când pe nume,

Ca și cum ar fi viu printre noi

Și atunci el va surâde în lume.”

Nichita Stănescu, din poezia „Nu-l uitați”

 


9 MAI – ZIUA VICTORIEI
Depunere de coroane la Haguenau

Cu prilejul Zilei Victoriei, în cimitirul eroilor din localitatea franceză Haguenau – unde sunt înhumați 460 de eroi români din Primul Război Mondial – a avut loc o slujbă religioasă și o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Slujba a fost oficiată de preotul Vasile Iorgulescu, de la Biserica Ortodoxă Romană din Strasbourg.

Consulatul General, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei și Asociația Culturală Ortodoxă Română (ACOR) au depus coroane de flori.

 


9 MAI – DATĂ CU SEMNIFICAȚII PROFUNDE
Proclamarea Independentei de Stat a României

Întreaga suflare românească sărbătorește astăzi împlinirea a 134 de ani de Proclamarea Independentei de Stat a României, la 9 mai 1877, când – în cadrul Sesiunii extraordinare a Adunării Deputaților convocate în contextul izbucnirii conflictului din Balcani – ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu proclama: „Sîntem independenți, sîntem națiune de sine stătătoare. [...] Sîntem o națiune liberă și independent㠓.
Actul Independenței țării a fost votat de Adunare, iar a doua zi – 10 mai 1877, aceasta a fost semnat de principele Carol I, luând astfel sfârșit cele cinci veacuri de subjugare otomană. Recunoașterea pe plan internațional a suveranității poporului român a fost posibilă doar după înfrângerea Imperiului Otoman în Războiul dintre 1877-1878, câștigat, cu prețul jertfei supreme, pe redutele de la Plevna, Smârdan, Opanez, Rahova și Vidin.

Ziua Victoriei

Pentru păstrarea suveranității de stat, precum și a integrității teritoriale, poporul român și-a adus sacrificiul suprem și în cele două conflagrații mondiale din secolul trecut. Data de 9 mai 1945 reprezintă sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, prin înfrângerea Germaniei fasciste de către Aliați.

 Ziua Europei

În anul 1985, Consiliul European de la Milano a considerat că punctul de pornire al construcției Europei unite a fost declarația prin care, la 9 mai 1950 , Robert Schuman , ministrul de externe al Franței , a propus statelor europene, să pun㠄bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii“. Prin urmare, aceasta dată a fost decretată Ziua Europei iar după aderarea României la Uniunea Europeană - la 1 ianuarie 2007 - aceasta a început să fie sărbătorită și la noi.

Solemna dată de 9 Mai constituie un bun prilej pentru aducerea prinosului nostru de recunoștință Eroilor Neamului, cât și pentru cinstirea memoriei militarilor străini, indiferent dacă ne-au fost inamici sau aliați, căzuți la datorie pe câmpurile de luptă.


03 MAI 2011
VIZITĂ DE DOCUMENTARE ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA
Neîndeplinirea atribuțiilor de protejare a monumentelor comemorative conform legislației în domeniu

O delegație a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor s-a deplasat, joi 28 aprilie, în județul Dâmbovița în vederea inspectării starii de conservare a cimitirelor/parcelelor românești și străine precum și a monumentelor comemorative de război din această zonă.
În cursul deplasării, a fost constatată starea de întreținere a operelor comemorative de război din localitățile: Tărtășești, Răcari, Conțești, Crângași, Titu, Târgoviște, Racovița, Lazuri și I.L. Caragiale. În plus, s-au identificat noi monumente și parcele comemorative care vor actualiza evidența generală a obiectivelor comemorative de război ținută de Oficiu.

În urma documentării de teren și a dialogului cu autoritățile locale, s-au conturat măsurile ce trebuie adoptate, în continuare, pentru protejarea mormintelor și monumentelor de război din țară.


02 MAI 2011
ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI SĂRBĂTORITĂ ÎN ȚARĂ

Vineri, 29 aprilie 2011, a fost sărbătorită Ziua veteranilor de război, instituită în anul 2007, în baza Legii nr. 303. Cu acest prilej, membrii ai asociațiilor de veterani de război din multe județe au organizat ceremonii de depunere de coroane și de cinstire a memoriei eroilor patriei în parcele și cimitire de onoare de pe cuprinsul țării.

S-a remarcat faptul că ziua aleasă pentru sărbătorirea veteranilor a fost rânduită, în acest an, să coincidă cu marea sărbătoare a Tămăduirii, încărcând și mai mult de semnificație și simțire acest moment sărbătoresc.

Cu acest prilej, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor își exprimă recunoștința pentru curajul și demnitatea de care acești oameni au dat dovada, mai ales, în timpul războiului dar și în anii care au urmat, reprezentând constant repere de înaltă ținută morală pentru generațiile viitoare, aflate astfel permanent în legătură cu jertfa supremă a eroilor neamului .


22 APRILIE 2011
SĂRBĂTORI FERICITE !
 

15 APRILIE 2011
Stabilirea câștigătorilor concursului online Să nu ne uităm eroii!, ediția a XIX-a

S-a încheiat concursul online Să nu ne uităm eroii!, ediția a XIX-a .

În urma evaluării rezultatelor și a tragerii la sorți, au fost desemnați următorii câștigători:

- locul I: Elena Ana Ramascanu, jud. Iași

- locul al II-lea: Daniel Cazimir Geantă, jud. Prahova

-locul al III-lea: Elena Ichim, jud. Teleorman

Mulțumim tuturor concurenților pentru participare și vă așteptăm cu drag la următoarele ediții ale concursului. Lansarea lor va fi anunțată din timp pe site-ul nostru.


12 aprilie 2011
COMEMORAREA EROILOR ROMÂNI DE LA HAGUENAU - FRANȚA

Sâmbătă, 9 aprilie 2011, a avut loc la Haguenau, regiunea Alsacia, Franța, ceremonia de reinaugurare a Parcelei eroilor români din cadrul Cimitirului Militar din această localitate, proiect realizat prin contribuția financiară a Oficiului Național pentru Cultul Eroilorși cu implicarea Parohiei Ortodoxe Române de la Strasbourg și Împrejurimi precum și a Consulatului general al României la Strasbourg. Cu acest prilej, s-a dat citire mesajului transmis de Ministrul Român al Apărării, domnul Gabriel Oprea, care a exprimat respectul său față de cei care s-au jertfit pentru patrie și ale căror nume, adesea necunoscute, se identifică pentru eternitate cu cel al țării și poporului nostru. Domnul Gabriel Oprea a apreciat, de asemenea, implicarea comunității locale în menținerea și păstrarea identității naționale românești.
Ceremonia de reinaugurare s-a bucurat de participarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aflat la Strasbourg intr-o vizita oficiala la Consiliul Europei, la invitatia Presedintelui Adunarii Parlamentare a acestui organism internațional. Preafericirea Sa a oficiat o slujbă de pomenire și cinstire a memoriei celor 472 de eroi români din localitatea Haguenau - care au murit ca prizonieri în Primul Război Mondial - și a sfințit cele două troițe tradiționale românești transferate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în cadrul proiectului de reamenajare a Parcelei eroilor români.
La ceremonie au mai participat reprezențanții Direcției Necropolelor de Război și a Înaltelor Locuri de Memorie Națională din Franța, deputatul de Haguenau, François Loss, primarul orasului Haguenau, domnul Claude Sturn i , consulul general al României la Strasbourg, domnul Marcel Alexandru, șeful Reprezentanței permanente a României pe lângă Consiliul Europei, domnul ambasador Stelian Stoian precum și atașatul român al apărării la Paris, alături de membri ai comunității românești de la Strasbourg, adunați în jurul parohiei ortodoxe române.

 


05 aprilie 2011
DOCUMENTARE ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

În data de 31.03.2010, o delegație a Oficiului National pentru Cultul Eroilor s-a deplasat în jude țul Călărași cu scopul de a inspecta starea de conservare a unor cimitire și parcele românești și sovietice, precum și a operelor comemorative de război din această zonă.
Astfel, au fost vizitate Cimitirul militarilor sovietici din orașul Budești, Parcela Eroilor Români din Primul Război Mondial și Parcela militarilor sovietici din municipiul Călărași.

În cursul deplasării, s-a verificat, de asemenea, starea de întreținere a unor opere comemorative de război românești ridicate în memoria eroilor din aceste localități căzuți în timpul celor două conflagrații mondiale din: orașul Oltenița și comunle Ș oldanu, Ulmeni, Chiselet, Mănăstirea, Ciocănești și Ștefan Vodă.
În urma documentării de teren și a dialogului cu factorii responsabili de întreținere a acestor obiective comemorative, s-au desprins câteva concluzii, pe care Oficiul le va avea în vedere în dezvoltarea, pe viitor, a unor viitoare programe de reconstrucție, renovare, întreținere sau conservare a mormintelor și monumentelor de război din țară.Pentru mai multe fotografii reprezentând monumentele comemorative de război inspectate, click aici .


25 martie 2011
COMISIA MIXTĂ ROMÂNO-SLOVACĂ ÎN DOMENIUL MORMINTELOR ȘI OPERELOR COMEMORATIVE DE RĂZBOI S-A REUNIT LA BUCUREȘTI

Miercuri 23 martie 2011 au început la București lucrările celei de-a treia sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-slovace – organizată în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război.

Delegația slovacă a fost condusă de copreședintele comisiei mixte din partea slovacă dr. Gejza PETRÍK iar cea română de directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, colonel dr. Marian Popescu. Din Comisie au mai făcut parte specialiști din cele două state precum și membri ai corpului diplomatic slovac acreditat la București.

În cadrul actualei sesiuni s-au abordat probleme legate de modificările survenite în legislația internă a celor două state în domeniul mormintelor și operelor comemorative de război. Părțile s-au informat, de asemenea, despre proiectele - în domeniul reabilitării sau amenajării unor monumente și cimitire de război – finalizate sau aflate în curs de desfășurare pe teritoriul celor două state. Partea slovacă și-a exprimat gratitudinea față de interesul manifestat de către partea română pentru îngrijirea Cimitirului de onoare românesc de la Zvolen și pentru cinstirea memoriei eroilor români înhumați pe teritoriul Slovaciei. În acest context, partea română a apreciat pozitiv contribuția părții slovace la buna organizare și desfășurare a taberei de voluntari români, din august 2009, desfășurată la Zvolen.
Cu prilejul prezenței în România a reprezentanților instituției slovace responsabilă cu reglementarea și administrarea domeniului mormintelor și operelor comemorative de război, joi, 24 martie a avut loc o ceremonie comemorativă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, în cadrul căreia cele două delegații, română și slovacă au depus coroane de flori.

 


23 martie 2011
REUNIUNEA COMISIEI MIXTE ROMÂNO-SLOVACE

În perioada 23 – 24 martie 2011, se va desfășura la București cea de-a treia reuniune a Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-slovace – organizată în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război, semnat la 30 noiembrie 2006, la Bratislava.

Lucrările comisiei mixte, ce se vor desfășura la sala de festivități Ferdinand I, din incinta Muzeului Militar Național, au drept scop coordonarea activităților de aplicare a prevederilor Acordului , precum și soluționarea problemelor privind mormintele și operele comemorative de război române din Republica Slovacă și slovace de pe teritoriul României – care necesită o abordare comună a celor două părți semnatare.

Joi, 24 martie 2011, va avea loc o ceremonie comemorativă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, în cadrul căreia vor fi depuse coroane de flori din partea ambelor delegații.

Colaborarea din ultimii patru ani evidențiază interesul celor două state în dezvoltarea parteneriatului și întărirea dialogului în scopul aplicării prevederilor Acordului interguvernamental în domeniul mormintelor de război.


25 februarie 2011
COMEMORAREA MILITARILOR SOVIETICI LA BUCUREȘTI

Astăzi, 25 februarie a.c., Ambasada Federației Ruse în România organizează o ceremonie comemorativă cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei Federației Ruse la Cimitirul Ostașilor Sovietici, situat în Șoseaua Pipera din capitală.

Ziua Apărătorului Patriei este sărbăorită, în Federația Rusă, în data de 23 februarie și poartă această denumire din anul 1992. Înainte, această zi se numea „Ziua armatei și a flotei maritime militare sovietice“.

În spiritual bunelor relații, o delegație a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, condusă de colonel dr. Marian Popescu, directorul instituției, va participa la eveniment și va depune o jerbă de flori la Monumentul Militarilor Sovietici, opera artistului Constantin Baraschi.

În Cimitirul Osta ș ilor Sovietici sunt înhumați 501 militari sovietici, dintre care 458 identificați și 43 neidentificați, căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.24 ianuarie 2011
Unirea Principatelor Române

Astăzi, 24 ianuarie, întreaga suflare românească sărbătorește înfăptuirea Unirii Principatelor Române , prin alegerea ca domnitor a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Început în 1848, procesul de unificare – ecou al voinței populare – a fost posibil, dată fiind conjunctura politică, dar mai ales datorită puternicii apropieri culturale și economice dintre cele două principate.

Figura emblematică a acestui act istoric, Cuza a marcat destinul poporului român și prin inițierea și implementarea unor numeroase reforme sociale, economice și administrative, acțiuni care au condus la legitimarea statului român pe harta Europei.

Mica Unire, după cum mai este cunoscut evenimentul – a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar și a deschis calea spre obținerea Independenței de stat a României în anul 1877.


 

actualitate

 

- Arhivă evenimente -

     

Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor